Noctua bemutatja az NH-D15 utódját

Tíz év fejlesztés után a Noctua ismét a legjobb CPU-hűtőt kívánja piacra dobni. Bár a megjelenés hasonló, szinte minden újra lett tervezve.

A Noctua bemutatta az NH-D15 G2 CPU-hűtőt. Az új hűtő kisebb lamellatávolsággal, újonnan kifejlesztett 140 milliméteres ventilátorokkal és a CPU formájához igazított aljgeometriával rendelkezik. Ezek az újítások lehetővé teszik, hogy az NH-D15 G2 több fokkal alacsonyabb hőmérsékletet érjen el azonos körülmények között az elődmodellhez, az NH-D15-höz képest. Emellett, a méretei ellenére, az alaplapokkal való kompatibilitása is javult.

A jobb teljesítményért nagyrészt az új NF-A14x25r-G2-PWM ventilátorok felelősek. A ventilátorok push-pull konfigurációban, és kisebb mértékben egymás mellett, azonos fordulatszámon működve akusztikus interakciókat okozhatnak, amelyek periodikus zúgásként hallhatóak.

Ennek elkerülése érdekében a Noctua két különböző fordulatszámú ventilátort szállít. Az egyik ventilátor 25 fordulattal percenként gyorsabban, a másik ennek megfelelően lassabban működik. Ez megakadályozza a lebegési frekvenciákat anélkül, hogy befolyásolná a hűtési teljesítményt. A magasabb hűtési teljesítményt a Noctua további változtatásokkal érte el.

Az új ventilátorok ugyanazon fordulatszámon több levegőt mozgatnak
Az új NF-A14x25r ventilátor csupán 0,7 milliméteres távolságot hagy a ventilátorlapátok csúcsa és a keret között. Az idő múlásával bekövetkező deformációk elkerülése érdekében különösen merev folyékony kristálypolimerből készült. A ventilátorlapátok progresszív hajlítása biztosítja, hogy a rotor terhelése egyenletes maradjon, miközben a lehető legtöbb levegőt tolja a külső területre, ahol a ventilátorlapátok a legtöbb levegőt mozgatják.

A Noctua célja, hogy ezzel a megújított hűtővel új szintre emelje a CPU hűtés teljesítményét, és továbbra is vezető szerepet töltsön be ezen a területen.